تامین آب گرم مناسب برای مصارف روزانه و همچنین دمای متعادل و گرمای مطبوع در فصلهای سرد از ویژگیهای مهم هر خانهای است. امروزه پکیجهای دیواری به یکی از محبوبترین و پر کاربردترین وسایل گرمایشی منازل تبدیل شدهاند. مزیتهای استفاده از این دستگاه نسبت به سیستم شوفاژ و موتورخانه فراوان است.
مستقل بودن دستگاه پکیج برای هر واحد مسکونی و امکان دسترسی راحت و سریع به آن، تنظیم دلخواه دمای آب مصرفی و رادیاتور، اشغال فضای کمتر، کاهش هزینههای تعمیر و نگهداری، مصرف بهینه سوخته و بازدهی بالا از جمله این مزیتها است.
اما نکته بسیار مهم این است که باید در حفظ و نگهداری این وسیله بکوشیم تا خسارات و هزینههای جانبی برای سرویس و تعمیر آن در حد امکان کاهش پیدا کند. یکی از خطراتی که این دستگاه گرمایشی را تهدید میکند، رسوب املاح آب در قطعات و لولههای آن است که به دلیل سختی آب مصرفی شهری اتفاق میافتد.
با رسوبزدایی و سرویس پکیج به طور سالیانه میتوانید طول عمر وسیله گرمایشی خانه خود را افزایش دهید و هزینههای تعمیر پکیج را به حداقل برسانید. در این مطلب با ما همراه باشید تا بدانید چه زمانی و چگونه باید این کار را انجام دهید و هزینه سرویس پکیج چقدر است.
موارد مهم پیش از نصب پکیج
پیش از نصب پکیج، بایستی موارد زیر را آزمایش نمایید. با آزمایش و کنترل این موارد است که میتوانید اطمینان حاصل نمایید که شرایط لازم برای اینکه پکیج به خوبی عمل کند فراهم است.
گردش هوای کافی: این یک شرط اولیه است. در صورتی که هوای کافی برای گردش وجود نداشته باشد نمیتوانید پکیج نصب کنید. معمولا برای وجود این شرط درون ساختمان از دودکش استفاده میکنند یا آنکه پکیج را در فضای بیرونی مانند بالکن و تراس نصب میکنند.
سختیسنجی آب: اگر آب منطقه شما بسیار سخت است و املاح فراوانی دارد، باید در فواصل زمانی کمتری نسبت به حالت عادی رسوبزدایی را انجام دهید.
صحت عملکرد دودکش: این مورد در هنگام نصب پکیج درون ساختمان هم لازم است و هم از نظر ایمنی اهمیت فراوانی دارد. پیش از راهاندازی پکیج از صحت کار دودکش اطمینان حاصل نمایید.
استحکام محل نصب: این مورد جهت ایمن ماندن خود دستگاه پکیج مهم است. اگر محل نصب از استحکام کافی برخوردار نباشد، ممکن است پکیجتان دچار آسیب فیزیکی شود.
از جمله موارد دیگری که پیش از نصب پکیج بهتر است بررسی گردد تا کمتر به سرویس یا تعمیر پکیج نیاز پیدا کنید، میتوان به این موارد اشاره نمود: تشخیص محل اتصال لولهها، فشار کافی آب شهر، تمیزی داخل لولهها، نصب کفشوی، خشک بودن محل نصب و بررسی حداقل قطر لولهی گاز.
حین نصب پکیج
هنگام نصب پکیج باید عواملی را در نظر داشت که در اینجا به طور خلاصه مطرح میشوند. اهمیت این موارد نیز از این نظر است که دستگاهتان عملکرد مناسبی داشته باشد و نیاز به سرویس پکیج و در ادامه تعمیر به حداقل برسد.
۱. به دلیل وجود خاک و گرد و غبار در داخل لولهکشی حتما باید قبل از نصب پکیج درون لولهها شستشو داده شود.
۲. اطمینان حاصل شود لولهکشی گاز از ایمنی و استانداردهای لازم برخوردار باشد.
۳. ارتفاع مناسبی برای دودکش رعایت شود.
۴. شیر قطع و وصل جریان آب در ابتدای لوله رفت رادیاتور، لوله برگشت آن و لوله آب سرد ورودی پکیج برای سهولت سرویس نصب شده باشد.
۵. هواگیری رادیاتور انجام گیرد.
۶. لولهکشی آب گرم با واحدهای دیگر مشترک نباشد.
۷. اطمینان حاصل شود لولهکشیهای رادیاتور و پکیج نشتی نداشته باشد.
سرویس پکیج چه زمانی باید انجام شود؟
به طور کلی بهتر است که هر چند ماه یک بار خودتان پکیج را مورد بازبینی چشمی قرار دهید تا در صورت بروز مشکل در قطعات دستگاه، سریعا متوجه شوید و آن را رفع کنید. اگر مدت زمان زیادی میگذرد که از دستگاه استفاده میکنید، به شما پیشنهاد میدهیم که با کمک یک متخصص، پکیج را به صورت کامل سرویس و به ویژه رسوبزدایی کنید.
اما اگر به تازگی پکیج را خریداری کردهاید یا پس از سرویس کامل، دورههای زمانی خاصی را مشخص کنید تا به طور مرتب تعمیر پکیج را انجام دهید. به عنوان مثال میتوانید اول هر نیم سال را برای این کار اختصاص دهید. همچنین در صورت وجود املاح در آب و رسوب در قطعات و لولههای رادیاتور، علائمی در پیکج ظاهر میشود که در صورت مشاهده آن، باید اقدام به رسوبزدایی کنید.
انواع سرویس پکیج
در اینجا به طور خلاصه انواع سرویس پکیج را توضیح میدهیم و در ادامه به طور مفصلتر به رسوبزدایی که یکی از مهمترین انواع سرویس پکیج است خواهیم پرداخت.
۱. رسوبزدایی: دستگاه هرچند وقت یک بار به رسوبزدایی احتیاج دارد. بهتر است با استفاده از رسوبگیرهای پلی فسفات و با وجود تهویه مناسب عمل رسوبزدایی انجام گیرد. در ادامه به طور کاملتر به این مورد خواهیم پرداخت.
۲. کنترل فشار آب: اگر فشار آب وارد شده به دستگاه زیاد و یا کم باشد به مرور زمان ممکن است به دستگاه آسیب وارد شود. بنابراین، کنترل شیرهای آب مهم است.
۳. کنترل عملکرد دو مدار گرمایشی و بهداشتی: با بررسی و دقت از روند مناسب این دو مدار مطمئن شوید.
۴. آزادسازی محور پمپ سیرکولاسیون: اگر این محور دچار گرفتگی باشد، پمپاژ کردن و گردش آب با مشکل روبهرو خواهد شد. بنابراین بررسی و سرویس سیرکولاسیون به گردش آب گرم و سرد کمک میکند.
۵. تنظیم شیر گاز: بررسی این شیر و تنظیم مجدد پیچ و مهرهها کاری نسبتا تخصصی است که اگر خوب انجام نگیرد فشار گاز دچار اشکال می شود. بهتر است این عمل با کمک فردی متخصص صورت گیرد. همچنین اگر یک صافی مناسب بر روی شیر گاز قرار بگیرد، عمر شیر بیشتر خواهد شود.
۶. تنظیم حرارت: با استفاده از کلیدهای حد تنظیم و شیر ترموستاتیک که بر روی رادیاتور شوفاژ قرار دارد و با توجه به نیاز محیط میزان حرارت را به دلخواه تنظیم کرده تا محیط به دمای مناسب رسیده و بیش از اندازه گرم یا سرد نشود.
۷. کنترل عملکرد دودکش یا فن: در پکیجهای دارای فن، عملکرد فن را حتما میبایست چک کنیم اما اگر پکیج دیواری بدون فن باشد مسیرهای دودکش را بررسی میکنیم تا گرفتگی نداشته باشد. این عمل را میتوان بسیار ساده با پرتاب یک جسم کوچک به داخل دودکش امتحان کرد. درصورت باز بودن مسیر این جسم به راحتی از دودکش عبور میکند. نباید دودکشها پیچ و خم زیادی داشته باشند و هر دودکش باید فقط مخصوص به یک دستگاه باشد. از سلامت دودکش، درز نداشتن اتصالات و باز بودن دریچه های اکسیژن مطمئن شوید زیرا استفاده از دودکش نامناسب خطر گازگرفتگی و مرگ خاموش را به همراه دارد. بنابراین این مورد را جدی بگیرید.
۸. هواگیری: این مرحله که یکی از بخشهای اعظم انجام سرویس است دارای مزایای فراوانی است. از جمله این مزیتها میتوان به این موارد اشاره نمود: بهبود راندمان گرمایشی سیستم و بلوکهای رادیاتور، کاهش خطر نشتی آب، کاهش سر و صدا و آسیبهای متحمل به دستگاه و استفاده بهینه از گاز و درنتیجه کاهش هزینههای گاز. هواگیری را بهتر است بعد از داغ شدن رادیاتورها را انجام دهیم. در هنگام هواگیری باید احتیاط کرد که آب گرم شوفاژ به فردی که مشغول سرویس است آسیب نرساند.
رسوبزدایی چه زمانی باید انجام شود؟
شاید تا به حال تجربه کرده باشید زمانی که مشغول دوش گرفتن هستید، آب گرم حمام به یک باره سرد میشود. بعد هم پس از گذشت مدت زمانی دوباره گرم میشود و این اتفاق چندین بار رخ میدهد. این سرد و گرم شدن آب، از نشانههای ایجاد رسوب در مخازن حرارتی و لولههای پکیج است.
رسوب موجود در لولهها باعث تنگ شدن مسیر آب میشود و در نتیجه آب با فشار و سرعت کمتری در لولهها جریان پیدا میکند. به همین دلیل، تا زمانی که آب به محل مصرف برسد، سرد میشود. رسوب موجود در مخازن حرارتی نیز باعث ضخیم شدن دیوارههای منبع میشود و باید انرژی و گرمای بیشتری مصرف شود تا آب گرم شود.
همین امر هم میتواند منجر به سوراخ شدن مخزن آب شود. پس قبل از این که با این مشکلات مواجه شوید، بهتر است خودتان پیشگیری آغاز کنید و رسوبزدایی را انجام دهید.
دیدگاهتان را بنویسید